A BŐR

Jellemzők és igények

INFORMÁCIÓ

A bőr felszíne 1,5-2 m2. A bőr olyan érzékszerv, mely sza­bályozza a hőmérsékletet és a nedvességet, védőpajzs és hangulatjelző egyben. Az emberi szervezetet több milliárd bőrsejt védi a betegségektől, az UV-sugárzástól, a forró­ságtól, a kiszáradástól és a hidegtől. A számos idegsejt lehetővé teszi a finom érintést, a hideg/meleg, valamint a fájdalomérzetet.

A BŐR FELÉPÍTÉSE ÉS FUNKCIÓJA

A bőr három rétegből áll: felhám, irha, bőralja.

KÁROS HATÁSOK

A dohányzás különösen rossz a bőrnek, hiszen a nikotin gyorsabban öregíti a bőrt és rontja a bőrképet, valamint az aknék képződéséhez is hozzájárul. A gyorséttermek, a csokoládé és az alkohol fogyasztása további pattanások kialakulásához vezet. A nap és az UV-sugarak idő előtti ráncokat és foltokat képezhetnek. Az alváshiány és az ál­landó stressz is negatív hatással van a bőrképre.

A NORMÁL BŐR JELLEMZŐI

A normál bőr általában finom pórusú, jól átjárja a vér és rózsaszínes árnyalatú. Elegendő zsírt és nedvességet tar­talmaz, valamint hatékonyan védekezik a savakkal szem­ben. Ideális esetben kiegyensúlyozott a faggyúháztartása is. A bőr rugalmasnak és kíméletesen gyengédnek hat. Ki­vörösödés, pattanások és száraz felületek általában nem találhatók rajta.

A NORMÁL BŐR SZÜKSÉGLETEI

A zsír és nedvességtartalom kiegyensúlyozott, a faggyúter-melés is megfelelő. Alkalmas ápoló termékek gondoskod­nak arról, hogy a bőr rugalmas és sima maradjon.

A ZSÍROS ÉS VEGYES BŐR JELLEMZŐI

A T-vonal (homlok, orr, ajak) gyakran zsírosan fénylik, tág pórusú és hajlamos az egyenetlenségekre. Az orcák általá­ban finom pórusúak, néha szárazak és szintén hajlamosak az egyenetlenségekre. A zsíros és vegyes bőr struktúrája gyakran egyenetlen, de kevésbé hajlamos a ráncosodásra.

A ZSÍROS ÉS VEGYES BŐR SZÜKSÉGLETEI

Ez a bőrtípus túlságosan sok saját zsírt termel, ezáltal ki­egyenlítő ápolásra van szüksége.

A SZÁRAZ ÉS IGÉNYBEVETT BŐR JELLEMZŐI

A száraz bőr általában durva, hámló és repedezett. Ennek a bőrtípusnak nagymértékű gondoskodásra van szüksége.

A SZÁRAZ ÉS IGÉNYBEVETT BŐR SZÜKSÉGLETEI

A száraz bőr a nedvesség- és a zsírhiányról ismerhető fel, éppen ezért folyamatos külső segítségre van szüksége.

AZ ÉRZÉKENY BŐR JELLEMZŐI

Az érzékeny bőr túlzottan ingerlékeny a külső reakciókkal szemben, mint a kivörösödés, az égés, a viszketés, a kor­pa és a pattanás.

AZ ÉRZÉKENY BŐR SZÜKSÉGLETEI

Az érzékeny bőrnek olyan termékekre van szüksége, me­lyek a védekezőképességét erősítik, az érzékenységét csökkentik és segítik a sejtregenerálódást.

AZ ÉRETT BŐR JELLEMZŐI

Ez a bőrtípus a különböző ráncokról ismerhető fel. Az élet­kor növekedésével a kollagén, az elasztin, a bőrzsírok és a fehérjék egysége gyengül. A rugalmas bőrrostok kisebbek lesznek, ezáltal a rugalmasság csökken. Akár öregedési foltok is kialakulhatnak.

AZ ÉRETT BŐR SZÜKSÉGLETEI

Az érett bőrnek bőséges ápolásra van szüksége, mely sok zsírt és nedvességet tartalmaz, valamint segíti a bőrt ru­galmassága megtartásában.